Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.

De mi lett a testtel


Szent Márton halála és kalandos temetése egy felvonásban (2016)


De mi lett a tewsttel?Krisztus után 316 körül járunk a Római birodalomban. Pontosabban Pannóniában, egész pontosan Savaria városában. A római légió egy tribunusa boldog izgalommal várja fia születését. Világra jött Savaria híres szülötte, szent Márton…aki azonban ekkor még nem volt szent, csak Márton…. …sőt, inkább Marci …Marcika. Apu és anyu szeme fénye. Gyermekkora úgy telt, mint többi a római polgáré.  Sokat játszott, miközben apukája bizakodva figyelte gyermekét, és remélte, hogy a véznácska kisfiú mihamarabb megerősödik, és apja nyomdokaiba lépve, dicső katonai tetteket visz véghez Rómáért és a császárért. Anyukája pedig igyekezett a széltől is óvni kisfiát.

Életéről számos csodatételt és legendás történetet jegyeztek fel.
Nem, nem fogjuk eljátszani a libás történetet…
…már mindenki kívülről tudja…
Neeem, a kettévágott köpenyes történetet sem…
…azt is mindenki ismeri.
Valóban csodák sora kísérte Márton püspök működését: betegek gyógyítása, halottak feltámasztása, megszállottak megszabadítása. Ez az előadás azonban most nem erről szól, hanem a haláláról, koncentráljunk tehát a feladatra!
Halálának hírére Poitiers-ből és Tours-ból odasereglettek az emberek, és nagy vita támadt közöttük.  A Poitiers-ből valók azt mondták: „- A mi szerzetesünk volt, visszaköveteljük, mert ránk volt bízva!”  Erre a másik fél: „- Tőletek elvette, nekünk adta az Úr.”  Sehogy sem tudtak megegyezni egymással, ezért hosszas huzavona kezdődött közöttük.
 
November 8-ának éjjelén, amikor a Poitiers-beliek már valamennyien aludtak, a Toursiak titkos akcióba kezdtek, hogy az éjszaka leple alatt megszerezzék és városukba szállítsák Márton püspök holttestét. Úgy tervezték, hogy az ablakon át leeresztik, és a Loire folyón, egy csónakban városukba szállítják...

 

Fotógaléria